36. Voda v potrav...

36. Voda v potravinách

  • Téma: Potravinárstvo
  • Miesto konania: OC Optima Košice
  • Prezentuje: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín

Informácie

Voda je najdôležitejšou zložkou každej potraviny. Pokiaľ ide o bezpečnosť a ochranu potravín, voda je najdôležitejší faktor. V potravinách je voda prítomná v dvoch formách, a to voľná voda a viazaná voda. Viazaná voda nie je dostupná pre biologické funkcie. Zvyčajne sa viaže na iné zložky potravy, ako sú sacharidy a bielkoviny. Voľná voda je dostupná pre biochemické reakcie a rast a množenie mikroorganizmov v potravinách.

Aktivity v stánku budú zamerané na význam vody v potravinách a jej stanovenie v rôznych komoditách, napríklad v mlieku, mede, mäse a pod.