36. Voda v potravinách
- Téma: Potravinárstvo
- Miesto konania: OC Optima Košice
- Prezentuje: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín
Informácie
Voda je najdôležitejšou zložkou každej potraviny. Pokiaľ ide o bezpečnosť a ochranu potravín, voda je najdôležitejší faktor. V potravinách je voda prítomná v dvoch formách, a to voľná voda a viazaná voda. Viazaná voda nie je dostupná pre biologické funkcie. Zvyčajne sa viaže na iné zložky potravy, ako sú sacharidy a bielkoviny. Voľná voda je dostupná pre biochemické reakcie a rast a množenie mikroorganizmov v potravinách.
Aktivity v stánku budú zamerané na význam vody v potravinách a jej stanovenie v rôznych komoditách, napríklad v mlieku, mede, mäse a pod.