67. Pašmak a iné polymérne lahôdky
- Téma: Neživá príroda
- Miesto konania: Stará tržnica- interiér
- Prezentuje: Ústav polymérov SAV, v. v. i.
Informácie
Pre čínskych cisárov cukrári pripravovali pochúťku zvanú „dračie fúzy“ (čínsky Long Xu Tang), v Perzii ju volali „pashmak“. Cukor najprv roztavili, ten sa premenil na sirup, z ktorého sa pripravovali rýchlo chladnúce vlákna. Neskôr v 15. storočí v Európe pripravovali takéto vlákna namotané na drevené paličky. Reč je o cukrovej vate.
Cukor v „textilnej“ forme, v akej ju poznáme dnes vznikol v 19. storočí, kedy si dali výrobník cukrovej vaty patentovať americký zubár William Morrison a cukrovinkár John Wharton.
Princíp výroby cukrovej vaty v centrifúge –odstredivou silou, sa používa aj pri výrob ejemných vlákien z roztoku alebo taveniny polymérov. Takéto vlákna sa môžu ďalej použiť v medicíne alebo kozmetike.
Príďte sa viac dozvedieť o polyméroch v bežnom živote.
Tiež sa môžete zapojiť do druhého ročníka súťaže vyhásenej Ústavom polymérov SAV, v. v. i. a ENV s názvom "Vyčisti si svoju rieku", zober kamarátov a vyčisti s nimi kusok svojej rieky, všetko odfoť, zváž, popíš a pošli k nám. Výhra je krásna :) podrobnosti nájdeš na https://www.nocvyskumnikov.sk/sutaze/vycisti-si-svoju-rieku.html