62. Mikrosvet rastlín – od DNA k potravinám
- Téma: Mikrobiológia
- Miesto konania: Stará tržnica- interiér
- Prezentuje: Centrum biológie rastlín a biodiverzity / Botanický ústav/ Ústav genetiky a biotechnológií rastlín
Informácie
S rastlinami sme v každodennom kontakte. Sú producentami kyslíka, ale i potravinových produktov a rozličných materiálov, bez ktorých by život ľudí a zvierat nebol na Zemi možný. Náš vedecký stánok predstaví fascinujúci svet rastlín pod drobnohľadom mikroskopie ako aj vedecké prístupy, ktoré využívame pri odhaľovaní zákonitostí ich rastu a vývinu.
Návštevníci si budú môcť chemicky označiť a sledovať rôzne rastlinné bunky v mikroskope, pozrieť ako vyzerajú rastlinné chromozómy, vyizolovať si rastlinnú DNA. Priblížime im tzv. in vitro kultiváciu rastlín, ktorú využívame pre efektívne mikromnoženie/klonovanie rodičovských rastlín. Pozrieme si tzv. somatické rastlinné embryá, ktoré nevznikajú pohlavným rozmnožovaním a dajú sa využiť na prípravu „umelých semien“. Zaujímavosťou budú naše originálne odrody láskavca (Amaranthus) a návštevníci budú môcť ochutnať niektoré potraviny s jeho prídavkom.